najsmaczniejsze.pl

najsmaczniejsze.pl

Szef Kuchni
[Przepisów: 52]

Schab grillowany

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Mięsko grillowe podawać z sosem tzatziki. Po sezonie grillowym do przygotowania takiego mięsa super sprawdza się np. patelnia grillowa.

Schab grillowany

Składniki:

Schab grillowany

 

  • około 0,5 kg schabu
  • 1 średnia cebula
  • przyprawy: suszony rozmaryn, suszony majeranek, ząbek czosnku, sól, pieprz, papryka
  • olej

Sposób przygotowania:

Schab grillowany
Mięso opłukać, pokroić na kotlety. Przyprawy połączyć, dodać wyciśnięty ząbek czosnku, wymieszać z odrobiną oleju (powinna powstać gęsta pasta). Cebulę pokroić w talarki. Mięso natrzeć przygotowaną pastą, przełożyć cebulą i odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Mięso grillować na średnim żarze od 8 do 10 minut z każdej strony, przewracając kilka razy, aż mięso będzie ładnie zrumienione, a cały tłuszcz spieczony.
Mięso można usmażyć na specjalnej patelni do grilla.