misia53

misia53

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Schab na ziołowo

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 18

Mięsko ciepłe dajemy do II dania ,natomiast zimne bardzo ciekawie wygląda na zimnej płycie.

Schab na ziołowo

Składniki:

Schab na ziołowo

 

  • 1,20 -1,50 kg schabu
  • sól peklowa
  • 30-40 dkg mięsa mielonego najlepiej mieszanego ale dobrej jakości
  • zioła jakie lubimy po szczypcie ale majeranku dość dużo
  • sól, pieprz
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

Schab na ziołowo
Schab rozcinamy na pół w poprzek ale nie do końca aby powstał płat mięsa do zrolowania. Przygotowujemy roztwór z soli peklowej i moczymy mięso przez noc. Rano wyjmujemy ,osuszamy i przygotowujemy mielone do nadzienia. Dodajemy wszystkie przyprawy ,ja majeranku daję 3 łyżki, sól pieprz,jajko i dobrze wyrabiamy. Rozkładamy mięso , nierówności zbijamy młotkiem, brzegi też nieco więcej i rozkładamy farsz.Rolujemy dosyć sciśle i obwiązujemy nitką. Wkładamy do rękawa końce związujemy i pieczemy ok. 1,20 godz. Pół godziny pieczemy w temperaturze 200*C następnie zmniejszamy do 170*C. Sól peklowa-sól zmiękczająca mięso.