Sposób przygotowania:
Schab nadziewany susoznymi morelami
Schab umyć, osuszyć ręcznikami papierowymi, a następnie skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą, kminkiem i tymiankiem, oprószyć zmielonym pieprzem kolorowym, a później zwinąć mięso w filię aluminiową i włożyć najlepiej na noc do lodówki. Morele namoczyć w wodzie ( można również w alkoholu), a następnie osuszyć je. Schab nakłuwać nożem i wciskać w otwory owoce. Mięso pokroić olejem i umieścić w rękawie pieczeniowym. Rękaw szczelnie związać. Mięso w rękawie włożyć do piekarnika i piec przez około jednej godziny w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu schab wyjąć z rękawa i włożyć na półmisek. Po ostudzeniu mięso pokroić w plastry. Półmisek można ozdobić morelami i zieloną pietruszką. Schab z morelami można podawać z pieczonymi ziemniakami w mundurku albo z kluskami śląskimi i dowolną surówką.