Sposób przygotowania:
Schab nadziewany owocami
PRZYGOTOWANIE 1 Schab myjemy i osuszamy. Dokładnie nacieramy solą, pieprzem i majerankiem, odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę. Morele i figi moczymy w wodzie , śliwki sparzamy i osuszamy.
2. Schab nacinamy z górnej i dolnej części, ale nie do końca, rozkładamy, by powstał kwadrat. Delikatnie rozbijamy go na przemian z lewej i prawej strony. Do kieszonek wkładamy połowę fig, śliwek, moreli oraz goździki. Dociskając, obwiązujemy sznurkiem. 3. Masło i olej rozgrzewamy w rondlu, wkładamy schab i rumienimy ze wszystkich stron. Przekładamy do brytfanny, dodajemy tłuszcz ze smażenia mięsa, podlewamy kilkoma łyżkami wody i pieczemy godzinę w temp. 180 °C, podlewając sosem z pieczenia. W połowie pieczenia schab obkładamy pozostałymi bakaliami i podlewamy winem. Podajemy z ziemniakami
2. Schab nacinamy z górnej i dolnej części, ale nie do końca, rozkładamy, by powstał kwadrat. Delikatnie rozbijamy go na przemian z lewej i prawej strony. Do kieszonek wkładamy połowę fig, śliwek, moreli oraz goździki. Dociskając, obwiązujemy sznurkiem. 3. Masło i olej rozgrzewamy w rondlu, wkładamy schab i rumienimy ze wszystkich stron. Przekładamy do brytfanny, dodajemy tłuszcz ze smażenia mięsa, podlewamy kilkoma łyżkami wody i pieczemy godzinę w temp. 180 °C, podlewając sosem z pieczenia. W połowie pieczenia schab obkładamy pozostałymi bakaliami i podlewamy winem. Podajemy z ziemniakami