luna76

luna76

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Schab pieczony na jarzynach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne, soczyste i bardzo aromatyczne mięso duszone z warzywami i owocami. Można przygotować na świąteczny stół, lecz nie tylko. Polecam!!!

Schab pieczony na jarzynach Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Schab pieczony na jarzynach

 

  • 1 1/2 kg schabu bez kości
  • 2-3 cebule
  • 3 marchewki
  • 2-3 łodygi selera naciowego
  • kilka zielonych liści pora
  • 1 pietruszka
  • 1 pomarańcza
  • 1 cytryna
  • 1 szklanka wywaru jarzynowego
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • słodka mielona papryka

Sposób przygotowania:

Schab pieczony na jarzynach
Mięso moczę w , osuszam i nacieram solą, pieprzem, majerankiem i słodką mieloną papryką i odstawiam do lodówki. Warzywa oczyszczam i kroje na większe kawałki. Pomarańczę i cytrynę obieram, kroje na ćwiartki. W naczyniu żaroodpornym układam warzywa, owoce i mięso. Podlewam wywarem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200°C i piekę przez 15-20 min. Zmniejszam temperaturę do 180°C i piekę, aż mięso będzie miękki. Gotowe odstawiam na kilkanaście minut by odpoczęło.
Schab pieczony na jarzynach
Oczyszczone i pokrojone warzywa i owoce.
Schab pieczony na jarzynach
Warzywa i owoce w naczyniu żaroodpornym.
Schab pieczony na jarzynach
Wywar do podlania i duszenia mięsa z warzywami.