Sposób przygotowania:
Schab pieczony w cebulowej marynacieETAP 1:
Schab umyłam, oczyściłam z błonek i przerostów i natarłam solą i przyprawą do mięsa wieprzowego. Przełożyłam je do rękawa foliowego.
Cebulę obrałam i drobno posiekałam. Do cebuli przecisnęłam przez praskę czosnek. Dodałam sos sojowy, ketchup, paprykę ostrą i trochę soli do smaku. Wszystko dokładnie wymieszałam. Marynatą obłożyłam mięso. Rękaw zamknęłam i ułożyłam w naczyniu żaroodpornym.
Mięso piekłam ok. 1,5 godziny w 180 stopniach. Po upieczeniu pozostawiłam mięso w piekarniku przez ok. 40 minut a potem studziłam na blacie.
Wystudzone mięso schłodziłam w lodówce i pokroiłam na plasterki. Można też podać go jako pieczeń na gorąco.