Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Schab pieczony

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny domowy schabik na kanapki. Przepis zaczerpnięty z zaprzyjaźnionego bloga. Ostudzony schab pokroić na plastry.

Schab pieczony Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schab pieczony

Składniki do obtoczenia schabu

  • schab b/k - 1,5 kg
  • majeranek - 1 łyżeczka
  • papryka słodka mielona - 2 łyżeczki

Marynata :

Sposób przygotowania:

Schab pieczony
Schab umyć, przełożyć do garnka.

Marynata:

Do garnka wlać wodę, dodać przyprawy, prócz soli peklowej, zagotować, zestawić garnek z zalewą z ognia, wsypać do zalewy sól, dokładnie wymieszać.

Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Zalać zalewą mięso i odstawić w chłodne miejsce na 3 dni.

Po tym czasie wyjąć mięso osuszyć.

Majeranek wymieszać ze słodką papryką, natrzeć dobrze schab i przełożyć schab do naczynia żaroodpornego, przykryć, odstawić na 2 godziny.

Następnie zdjąć pokrywkę z naczynia żaroodpornego, a przykryć folią aluminiową.

Nagrzać piekarnik do 200 stop, piec przez ok. 15 minut.

Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stop i piec jeszcze przez ok. 55 minut.

Ostudzony schab pokroić na plastry.
Schab pieczony
Mięso zostało umyte i przygotowane do marynaty
Schab pieczony
Zalewa na marynatę podczas gotowania z przyprawami
Schab pieczony
Schab został przełożony do garnka i zalany marynatą
Schab pieczony
Schab został dobrze natarty przyprawami i zostanie upieczony

Tagi:

schab mięso