Sposób przygotowania:
Schab pieczony
Schab umyć, przełożyć do garnka.
Marynata:
Do garnka wlać wodę, dodać przyprawy, prócz soli peklowej, zagotować, zestawić garnek z zalewą z ognia, wsypać do zalewy sól, dokładnie wymieszać.
Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Zalać zalewą mięso i odstawić w chłodne miejsce na 3 dni.
Po tym czasie wyjąć mięso osuszyć.
Majeranek wymieszać ze słodką papryką, natrzeć dobrze schab i przełożyć schab do naczynia żaroodpornego, przykryć, odstawić na 2 godziny.
Następnie zdjąć pokrywkę z naczynia żaroodpornego, a przykryć folią aluminiową.
Nagrzać piekarnik do 200 stop, piec przez ok. 15 minut.
Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stop i piec jeszcze przez ok. 55 minut.
Ostudzony schab pokroić na plastry.
Marynata:
Do garnka wlać wodę, dodać przyprawy, prócz soli peklowej, zagotować, zestawić garnek z zalewą z ognia, wsypać do zalewy sól, dokładnie wymieszać.
Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Zalać zalewą mięso i odstawić w chłodne miejsce na 3 dni.
Po tym czasie wyjąć mięso osuszyć.
Majeranek wymieszać ze słodką papryką, natrzeć dobrze schab i przełożyć schab do naczynia żaroodpornego, przykryć, odstawić na 2 godziny.
Następnie zdjąć pokrywkę z naczynia żaroodpornego, a przykryć folią aluminiową.
Nagrzać piekarnik do 200 stop, piec przez ok. 15 minut.
Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stop i piec jeszcze przez ok. 55 minut.
Ostudzony schab pokroić na plastry.