SUPERPRZEPIS

Schab pieczony z czosnkową nutą

  • 4
  • misia5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Schab pieczony z czosnkową nutą Więcej zdjęć (9)

Pyszny, soczysty i bardzo aromatyczny schab faszerowany śliwkami i obłożony plasterkami czosnku. Doskonały na obiad i kanapki. Idealny na świąteczny, ale i codzienny stół.

Składniki:

Schab pieczony z czosnkową nutą

 

Sposób przygotowania:

Schab pieczony z czosnkową nutą
Dokładnie umyty schab, osuszamy. Mięso przyprawiamy z każdej strony słodką papryką, solą morską oraz świeżo zmielonym pieprzem kolorowym. Tak przygotowane układamy na folii aluminiowej. Na górze i po bokach schabu układamy pokrojony na plasterki czosnek.

Całość szczelnie owijamy w folię i wkładamy na noc do lodówki. Na drugi dzień schab nacinamy ostrym nożem, a w powstały otwór wciskamy suszone śliwki.

Nadziane mięso wkładamy do rękawa do pieczenia. Na górze układamy kawałki masła. Można dodać kilka śliwek.

Rękaw zawiązujemy z obu stron. Robimy 3-4 dziurki np. za pomocą wykałaczki. Wkładamy do nagrzanego do 200 st piekarnika na 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 160 st i pieczemy 75 minut.

Po upieczeniu odstawiamy na kilka minut. Podajemy z dowolnymi dodatkami.

Powstały sos można zagęścić i polać schab przed podaniem.
Schab pieczony z czosnkową nutą
Schab dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem
Schab pieczony z czosnkową nutą
Osuszone mięso przyprawiamy i układamy na nim pokrojone ząbki czosnku
Schab pieczony z czosnkową nutą
Przyprawione mięso dokładnie owijamy w folię i wstawiamy na noc do lodówki
Schab pieczony z czosnkową nutą
Następnego dnia ostrym nożem robimy nacięcie wewnątrz schabu
Schab pieczony z czosnkową nutą
Do zrobionego otworu wkładamy suszone śliwki
Schab pieczony z czosnkową nutą
Schab nadziany śliwkami wkładamy do rękawa i układamy na nim kawałki masła
Schab pieczony z czosnkową nutą
Pieczemy przez 75 minut w 160 stopniach
Schab pieczony z czosnkową nutą
Idealny na obiad oraz na pieczywo