Sposób przygotowania:
Schab pieczony z czosnkową nutą
Dokładnie umyty schab, osuszamy. Mięso przyprawiamy z każdej strony słodką papryką, solą morską oraz świeżo zmielonym pieprzem kolorowym. Tak przygotowane układamy na folii aluminiowej. Na górze i po bokach schabu układamy pokrojony na plasterki czosnek.
Całość szczelnie owijamy w folię i wkładamy na noc do lodówki. Na drugi dzień schab nacinamy ostrym nożem, a w powstały otwór wciskamy suszone śliwki.
Nadziane mięso wkładamy do rękawa do pieczenia. Na górze układamy kawałki masła. Można dodać kilka śliwek.
Rękaw zawiązujemy z obu stron. Robimy 3-4 dziurki np. za pomocą wykałaczki. Wkładamy do nagrzanego do 200 st piekarnika na 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 160 st i pieczemy 75 minut.
Po upieczeniu odstawiamy na kilka minut. Podajemy z dowolnymi dodatkami.
Powstały sos można zagęścić i polać schab przed podaniem.
Całość szczelnie owijamy w folię i wkładamy na noc do lodówki. Na drugi dzień schab nacinamy ostrym nożem, a w powstały otwór wciskamy suszone śliwki.
Nadziane mięso wkładamy do rękawa do pieczenia. Na górze układamy kawałki masła. Można dodać kilka śliwek.
Rękaw zawiązujemy z obu stron. Robimy 3-4 dziurki np. za pomocą wykałaczki. Wkładamy do nagrzanego do 200 st piekarnika na 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 160 st i pieczemy 75 minut.
Po upieczeniu odstawiamy na kilka minut. Podajemy z dowolnymi dodatkami.
Powstały sos można zagęścić i polać schab przed podaniem.
BozenaMatuszczyk
misia5
lukrowanepierniczki
misia5
O tak :) Taki domowy jest najlepszy :)