Sposób przygotowania:
Schab pieczony
Schab dokładnie myjemy, osuszamy. Tak przygotowane mięso przyprawiamy z każdej strony solą morską oraz świeżo zmielonym pieprzem kolorowym i układamy na folii aluminiowej. Na górę układamy gałązki rozmarynu. Całość szczelnie owijamy w folię i wkładamy na noc do lodówki.
Następnego dnia schab nacinamy ostrym nożem, a w powstały otworów ciskamy suszone śliwki. Nafaszerowane mięso wkładamy do rękawa do pieczenia. Na górze układamy kawałki masła, posypujemy listkami rozmarynu. Można dodać kilka śliwek. Rękaw zawiązujemy z obu stron. Robimy 3-4 dziurki np. za pomocą wykałaczki.
Wkładamy do nagrzanego do 200 st piekarnika na 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 160 st i pieczemy 75 minut.
Po upieczeniu odstawiamy na kilka minut. Podajemy z dowolnymi dodatkami.
Powstały sos można zagęścić i polać schab przed podaniem.
Następnego dnia schab nacinamy ostrym nożem, a w powstały otworów ciskamy suszone śliwki. Nafaszerowane mięso wkładamy do rękawa do pieczenia. Na górze układamy kawałki masła, posypujemy listkami rozmarynu. Można dodać kilka śliwek. Rękaw zawiązujemy z obu stron. Robimy 3-4 dziurki np. za pomocą wykałaczki.
Wkładamy do nagrzanego do 200 st piekarnika na 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 160 st i pieczemy 75 minut.
Po upieczeniu odstawiamy na kilka minut. Podajemy z dowolnymi dodatkami.
Powstały sos można zagęścić i polać schab przed podaniem.
robaczek
misia5
O tak :) Moja rodzina też go uwielbia.
ciasteczka
misia5
Dziękuję :) Cieszę się, że schab Ci się podoba :)
mocsłodkości
misia5
O tak :) Domowy najlepszy :)