SUPERPRZEPIS

Twarożkowo- buraczkowe tartaletki

  • 1
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0
Twarożkowo- buraczkowe tartaletki Więcej zdjęć (5)

Kruche ciasto, pyszny twarożek i buraczki to moja propozycja na ciekawą przystawkę. Składniki fajnie razem smakują i wyglądają. Polecam!

Składniki:

Twarożkowo- buraczkowe tartaletki

 

  • Ciasto:
  • 250 g mąki,
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko,
  • 1- 2 łyżki wody,
  • ok 1/3 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii,
  • 130 gram margaryny lub masła,
  • Szczypta proszku do pieczenia

 

  • Nadzienie:
  • 0,5 kg białego sera,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2-3 łyżki śmietany (ilość zależy od konsystencji sera),
  • Sól, pieprz do smaku,
  • 2 upieczone, nieduże buraczki,
  • Rukola do posypania,
  • Oliwa z oliwek do skropienia

 

 

  • Dodatkowo:
  • Tłuszcz do posmarowania foremek

Sposób przygotowania:

Twarożkowo- buraczkowe tartaletki

ETAP 1

Twarożkowo- buraczkowe tartaletki
na stolnicy łączymy składniki ciasta

CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki.

ETAP 2

Twarożkowo- buraczkowe tartaletki
zagniatamy jednolite ciasto

Całość zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta.

ETAP 3

Twarożkowo- buraczkowe tartaletki
ciastem wykładamy foremki

Gotowe wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Foremki smarujemy tłuszczem. Foremkami wycinamy koła z ciasta. Wyciętymi kołami wylepiamy dno i boli foremek. Dno ciasta nakłuwamy widelcem.

ETAP 4

Twarożkowo- buraczkowe tartaletki
upieczone ciasto studzimy

Tak przygotowane tartaletki wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 25 minut w 180°C do zrumienienia. Gotowe wyjmujemy i studzimy.

ETAP 5

Twarożkowo- buraczkowe tartaletki
przygotowujemy serowe nadzienie

NADZIENIE: Ser przekładamy do miski. Dodajemy do niego pokrojoną w drobną kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, śmietanę oraz przyprawy do smaku. Całość mieszamy.
Gotowym twarożkiem wypełniamy środki tartaletek. Na ich wierzch wykładamy pokrojone w plasterki buraczki. Całość posypujemy rukolą, skrapiamy oliwą z oliwek i podajemy.