Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Schab pieczony w kapuście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dzięki pieczeniu w kapuście kiszonej schab nabiera niesamowitej soczystości. Dobrze smakuje na ciepło na obiad i na zimno jako domowa wędlina.

Schab pieczony w kapuście

Składniki:

Schab pieczony w kapuście

 

  • 75 dag schabu bez kości
  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • 2 łyżki majeranku
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Schab pieczony w kapuście
1. Umyte i osuszone na ręczniku papierowym mięso z każdej strony natrzeć solą, pieprzem i majerankiem.

2. Na dno miski wyłożyć połowę kapusty kiszonej. Położyć mięso i przykryć pozostałą kapustą. Miskę owinąć dokładnie folią spożywczą i odłożyć na minimum 2 godziny do lodówki.

3. Po tym czasie połowę kapusty wyłożyć na blachę wyłożoną folią aluminiową. Ułożyć schab i zakryć pozostałą kapustą. Piec przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Smacznego!