SUPERPRZEPIS

Kurczak z mango i szpinakiem

  • kar.mal
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 3
Kurczak z mango i szpinakiem Więcej zdjęć (2)

Pyszne i orzeźwiające danie, które zaskakuje niebanalnym połączeniem. Kurczak, szpinak i mango? A jednak. Zachęcam do spróbowania, bo warto.

Składniki:

Kurczak z mango i szpinakiem

 

  • 250g liści szpinaku baby
  • 600g filetu z kurczaka
  • 250ml mleka kokosowego
  • 1 mango
  • 1 łyżeczka posiekanego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • pół łyżeczki słodkiej papryki i kurkumy

Sposób przygotowania:

Kurczak z mango i szpinakiem

ETAP 1:

Kurczak z mango i szpinakiem
Kurczaka kroimy w cienkie paski i marynujemy.

Przygotowywanie danie zaczynamy od zamarynowania pokrojonego w paski kurczaka w marynacie z sosu sojowego, imbiru i czosnku.

ETAP 2:

Kurczak z mango i szpinakiem
Mango nie może być zbyt dojrzałe, gdyż mogłoby rozpaść sie na patelni.

Następnie przygotowujemy dojrzałe mango krojąc je w kostkę.

ETAP 3:

Kurczak z mango i szpinakiem
Kurczaka dusimy parę minut w mleku kokosowym z przyprawami.

Kurczaka krótko podsmażamy, doprawiamy słodką papryką i kurkumą oraz solą i pieprzem i zalewamy mlekiem kokosowym. Dusimy przez 5-7 minut.

ETAP 4:

Kurczak z mango i szpinakiem
Na samym końcu po wyłączeniu gazu dodajemy pokrojone mango.

Po upłynięciu tego czasu na patelnię dodajemy umyty szpinak. Gdy zwiędnie wyłączamy gaz i dorzucamy pokrojone w kostkę mango. Podajemy z ryżem.