WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Schab po amerykańsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Schab po amerykańsku czyli bez panierki marynowany a następnie smażony w ketchupie z cebulą. Jest lekko pikantny i mieciutki.

Schab po amerykańsku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schab po amerykańsku

 

  • 4 plastry schabu
  • 1 cebula
  • 6 łyżek ketchupu (pikantny i zwykły po 3 łyżki)
  • sól
  • przyprawa do mięsa wieprzowego
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Schab po amerykańsku

ETAP 1:

Plastry schabu umyć, osuszyć i lekko rozbić tłuczkiem. Przyprawić je delikatnie przyprawą do mięsa wieprzowego. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, wrzucić do miski. Dodać ketchup i wymieszać. Mięso włożyć do marynat i dokładnie je nią obtoczyć. Odstawić do lodówki na kilka godzin pod przykryciem.

Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju i włożyć mięso razem z marynatą. Smażyć najpierw ok. 20 minut bez przykrycia, a następnie 30 minut pod przykryciem. W trakcie kilka razy przewracać mięso i i mieszać cebulę. Cały ketchup powinien się wysmażyć, a mięso powinno być przyrumienione i mięciutkie.

Gotowy schab wyłożyć razem z cebulką na talerz.

Schab po amerykańsku
Schab po amerykańsku po uduszeniu na patelni
Schab po amerykańsku
Schab razem z marynatą przełożony na patelnię
Schab po amerykańsku
Mięso obtoczone w marynacie z cebuli i ketchupu
Schab po amerykańsku
mięso delikatnie rozbite tłuczkiem i przyprawione