Sposób przygotowania:
Schab marynowany w piwie (na sposób gdański)
Schabowe kotlety rozbijamy lekko tłuczkiem. Czosnek przeciskamy przez praskę. Nacieramy nim mięso z każdej strony. Mięso z każdej strony opruszamy solą, pieprzem i estragonem.
Schab przekładamy do miski. Wlewamy piwo. Marynujemy przez min. 2 godziny. Jajka mieszamy z solą i pieprzem. Kotlety panierujemy kolejno w jajku, tartej bułce. Smażymy na głębokim tłuszczu. Do małego garnka wlewamy śmietanę. Podgrzewamy. Dodajemy 1 łyżkę estragonu.
Solimy i pieprzymy do smaku. Zagęszczamy mąką. Polewamy ciepłe kotlety.
Schab przekładamy do miski. Wlewamy piwo. Marynujemy przez min. 2 godziny. Jajka mieszamy z solą i pieprzem. Kotlety panierujemy kolejno w jajku, tartej bułce. Smażymy na głębokim tłuszczu. Do małego garnka wlewamy śmietanę. Podgrzewamy. Dodajemy 1 łyżkę estragonu.
Solimy i pieprzymy do smaku. Zagęszczamy mąką. Polewamy ciepłe kotlety.