Pobitegarybarbary

Pobitegarybarbary

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Schab marynowany w piwie (na sposób gdański)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Mięso dzięki leżakowaniu w marynacie jest kruche i bardzo soczyste. Podane z sosem idealnie nadaje się na niedzielny obiad.

Schab marynowany w piwie (na sposób gdański)

Składniki:

Schab marynowany w piwie (na sposób gdański)

 

Sposób przygotowania:

Schab marynowany w piwie (na sposób gdański)
Schabowe kotlety rozbijamy lekko tłuczkiem. Czosnek przeciskamy przez praskę. Nacieramy nim mięso z każdej strony. Mięso z każdej strony opruszamy solą, pieprzem i estragonem.

Schab przekładamy do miski. Wlewamy piwo. Marynujemy przez min. 2 godziny. Jajka mieszamy z solą i pieprzem. Kotlety panierujemy kolejno w jajku, tartej bułce. Smażymy na głębokim tłuszczu. Do małego garnka wlewamy śmietanę. Podgrzewamy. Dodajemy 1 łyżkę estragonu.

Solimy i pieprzymy do smaku. Zagęszczamy mąką. Polewamy ciepłe kotlety.

Tagi:

schab mięso