WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1108]

Knedle z bułki tartej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne knedle z ciasta zrobionego na bazie bułki tartej. Zrobiłam je ze śliwkami i podałam z bułką tartą, masłem i cynamonem.

Knedle z bułki tartej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Knedle z bułki tartej

 

Sposób przygotowania:

Knedle z bułki tartej

ETAP 1:

Mleko podgrzać i gorącym zalać bułkę tartą. Wymieszać i wystudzić. Miękkie masło zmiksować z żółtkami i bułką tartą. Gdy masa będzie już zbyt gęsta aby miksować zacząć mieszać ręcznie. Na koniec wsypać cukier waniliowy i mąkę i zagnieść ciasto.

Ciasto uformować w wałek i pokroić na równe plastry o grubości ok. 1,5-2 cm. Każdy plaster rozpłaszczyć, nałożyć śliwkę i wsypać łyżeczkę cukru. Zwinąć w kulkę sklejając brzegi.

W garnku zagotować wodę i wrzucić knedle. Knedle gotować kilka minut od wypłynięcia.

Podawać z polewą z bułki tartej, cukru, masła i cynamonu lub polane śmietaną/jogurtem/serkiem waniliowym.

Knedle z bułki tartej
Ugotowana porcja knedli wyłożona na tależ
Knedle z bułki tartej
śliwka i cukier nałożone na spłaszczony kawałek ciasta
Knedle z bułki tartej
Masło zmiksowane z żółtkami i namoczoną bułką tartą
Knedle z bułki tartej
Bułka tarta zalana gorącym mlekiem i wymieszana