Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 475]

Schab po kozacku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sycący obiad idealny na chłodne dni. Schab duszony razem z kością zyskuje wspaniałą soczystość. Do tego dodatek warzyw jak kapusta kiszona, papryka i cebula razem z wytwarzającym się, aromatycznym sosem, dopełnia całość.

Schab po kozacku

Składniki:

Schab po kozacku

 

  • 6 plastrów schabu z kością
  • 25 dag kiszonej kapusty
  • 3 duże cebule
  • 3 papryki w różnych kolorach
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki przyprawy uniwersalnej naturalnej
  • po 1 łyżeczce- papryki słodkiej mielonej, papryki ostrej, kurkumy
  • 100 g masła
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz
  • woda

Sposób przygotowania:

Schab po kozacku

Przygotowanie mięsa:

Schab po kozacku
Rozbity schab z kością obtoczony w mące ziemniaczanej

Mięso rozbić. Po jednej stronie natrzeć solą, po drugiej pieprzem. Obtoczyć w mące ziemniaczanej i wrzucić na rozgrzany olej. Smażyć na rumiano po 3 minuty z każdej strony.

Duszenie schabu z kapustą:

Schab po kozacku
Mięso w trakcie duszenia z dodatkiem kapusty kiszonej

Schab zalać wodą aby go zakryła. Kapustę drobno posiekać i dodać do garnka. Wsypać wszystkie przyprawy, z wyjątkiem uniwersalnej i dusić 15 minut od czasu do czasu mieszając.

Kończenie dania:

Schab po kozacku
Podsmażające się warzywa do schabu po kozacku

Cebulę pokroić w talarki, paprykę w kostkę. Na roztopione masło wrzucić cebulę, oprószyć przyprawą uniwersalną i zeszklić na rumiano. Dodać paprykę, chwilę przesmażyć. Zawartość patelni dodać do garnka, wymieszać i dusić jeszcze 10 minut. W razie potrzeby danie doprawić jeszcze solą i pieprzem. Życzę smacznego!