Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Schab pomarańczowo - śliwkowy z melasą z granatem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Upieczony schab jest bardzo soczysty. Polecam go na ciepło do obiadu, a także na zimno jako dodatek do kanapek.

Schab pomarańczowo - śliwkowy z melasą z granatem

Składniki:

Schab pomarańczowo - śliwkowy z melasą z granatem

 

  • 1 kg schabu bez kości
  • 1/2 filiżanki letniej wody

Marynata:

Owoce:

Sposób przygotowania:

Schab pomarańczowo - śliwkowy z melasą z granatem

1.

Schab pomarańczowo - śliwkowy z melasą z granatem
Posypanie schabu przyprawami, skropienie olejem i polanie melasą

Przygotowałam schab, który dokładnie umyłam pod bieżącą wodą. Następnie dokładnie osuszyłam ręcznikami papierowymi.

Włożyłam mięso do wcześniej przygotowanego naczynia.

Teraz oprószyłam mięso wszystkimi przyprawami, następnie skropiłam olejem i polałam melasą z granatem.

Naczynie owinęłam w folię silikonową i włożyłam na kilka godzin do lodówki.

2.

Schab pomarańczowo - śliwkowy z melasą z granatem
Posypanie schabu roztartym majerankiem i dolanie wody

Po kilku godzinach wyjęłam naczynie z mięsem i odwinęłam folię silikonową. Suszony majeranek roztarłam i posypałam nim dość obficie mięso.

Następnie dolałam wodę.

3.

Schab pomarańczowo - śliwkowy z melasą z granatem
Pokrojenie świeżych pomarańczy w plastry i posypanie śliwkami

Świeże pomarańcze obrałam ze skóry, pokroiłam w grubsze plastry i obłożyłam nimi mięso w naczyniu.

Obok posypałam śliwki suszone.

4.

Schab pomarańczowo - śliwkowy z melasą z granatem
Pieczenie schabu w piekarniku obłożonym pomarańczami i śliwkami

Wcześniej nagrzałam piekarnik do 200 stopni C i wstawiłam naczynie z mięsem do piekarnika na czas 30 minut.

Po upływie tego czasu zmniejszyłam temperaturę do 190 stopni C i piekłam jeszcze mięso przez kolejne 30 minut.

5.

Schab pomarańczowo - śliwkowy z melasą z granatem
Pozostawienie upieczonego mięsa w piekarniku

Kiedy mięso się upiekło, pozostawiłam je jeszcze w wyłączonym piekarniku aby "odpoczęło".

6.

Schab pomarańczowo - śliwkowy z melasą z granatem

Ciepłe mięso pokroiłam w grubsze plastry. Smacznego !


Tagi:

mięso schab