Sposób przygotowania:
Schab pomarańczowo - śliwkowy z melasą z granatem1.
Przygotowałam schab, który dokładnie umyłam pod bieżącą wodą. Następnie dokładnie osuszyłam ręcznikami papierowymi.
Włożyłam mięso do wcześniej przygotowanego naczynia.
Teraz oprószyłam mięso wszystkimi przyprawami, następnie skropiłam olejem i polałam melasą z granatem.
Naczynie owinęłam w folię silikonową i włożyłam na kilka godzin do lodówki.
2.
Po kilku godzinach wyjęłam naczynie z mięsem i odwinęłam folię silikonową. Suszony majeranek roztarłam i posypałam nim dość obficie mięso.
Następnie dolałam wodę.
3.
Świeże pomarańcze obrałam ze skóry, pokroiłam w grubsze plastry i obłożyłam nimi mięso w naczyniu.
Obok posypałam śliwki suszone.
4.
Wcześniej nagrzałam piekarnik do 200 stopni C i wstawiłam naczynie z mięsem do piekarnika na czas 30 minut.
Po upływie tego czasu zmniejszyłam temperaturę do 190 stopni C i piekłam jeszcze mięso przez kolejne 30 minut.
5.
Kiedy mięso się upiekło, pozostawiłam je jeszcze w wyłączonym piekarniku aby "odpoczęło".
6.
Ciepłe mięso pokroiłam w grubsze plastry. Smacznego !