halina

halina

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 717]

Schab w galarecie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Schab w galarecie jest znakomitą zakąską na różnych przyjęciach . Można przygotować również na święta.

Schab w galarecie

Składniki:

Schab w galarecie

 

  • schab bez kości 1 kg
  • bulion warzywny 2,5 litra
  • marchewka gotowana 2 sztuki
  • natka pietruszki do dekoracji
  • kukurydza konserwowa 1/2 szklanki
  • żelatyna 4 dag

Sposób przygotowania:

Schab w galarecie
Natkę pietruszki umyć , osuszyć.Umyć schab. Bulion doprowadzić do wrzenia .Do gotującego bulionu włożyć schab, gotować do miękkości. Gdy schab jest miękki wyjąć i pozostawić do ostygnięcia. Bulion po gotowaniu schabu przecedzić przez sitko, doprawić do smaku solą, pieprzem, rozpuścić w bulionie żelatynę. Schab pokroić w nie grube zbyt plastry . Na dno pojemników jednorazowych włożyć po kilka ziaren kukurydzy, plasterki marchwi, listki natki pietruszki. Zalać bulionem z żelatyną plastry schabu. Wstawić do lodówki do stężenia. Porcji będzie w zależności jak grubo pokroimy schab.

Tagi:

beza schab bezy