Sposób przygotowania:
Schab faszerowany w galarecieETAP 1:
Schab natrzeć solą i przyprawą do mięsa. W garnku zagotować ok 2 litry wody z listiem, zielem angielskim i czosnkiem. Włożyć mięso i gotować 10 minut. Wystudzić w zalewie.
Po 12 godzinach ponownie zagotować i gotować 10 minut. Wystudzić, wyjąć z zalewy. Odsączyć i schłodzić.
Schłodzony schab pokroić na kieszonki. Jajka ugotować na twardo. Wystudzić i obrać. Pokroić w kostkę.
Do jajek dodać pokrojonego drobno pora i starty na tarce na drobnych oczkach żółty ser. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać z majonezem. Sałatką napełnić kieszonki w mięsie i układać na półmisku. Rosół zagotować.
Żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki zimnej wody i wlać do gorącego rosołu. Wymieszać. Odstawić. Gdy zacznie tezec wylać na schab.
Schłodzić w lodówce.