WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Schab faszerowany w galarecie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Schab najpierw gotowany a potem faszerowany sałatką z jajek, zalany galaretką. Pyszna przekąska na przyjęcie lyb na codzień.

Schab faszerowany w galarecie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schab faszerowany w galarecie

 

  • Ok. 1kg schabu wieprzowego
  • Sól do natarcia schabu
  • Przyprawa do mięsa
  • Listek laurowy
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • Ząbek czosnku
  • 3 jajka
  • Kawałek pora białej części
  • 100g żółtego sera
  • 1 łyżka majonezu
  • Sól, pieprz do przyprawienia sałatki
  • 500ml rosołu
  • 3 łyżeczki żelatyny

Sposób przygotowania:

Schab faszerowany w galarecie

ETAP 1:

Schab natrzeć solą i przyprawą do mięsa. W garnku zagotować ok 2 litry wody z listiem, zielem angielskim i czosnkiem. Włożyć mięso i gotować 10 minut. Wystudzić w zalewie.

Po 12 godzinach ponownie zagotować i gotować 10 minut. Wystudzić, wyjąć z zalewy. Odsączyć i schłodzić.

Schłodzony schab pokroić na kieszonki. Jajka ugotować na twardo. Wystudzić i obrać. Pokroić w kostkę.

Do jajek dodać pokrojonego drobno pora i starty na tarce na drobnych oczkach żółty ser. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać z majonezem. Sałatką napełnić kieszonki w mięsie i układać na półmisku. Rosół zagotować.

Żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki zimnej wody i wlać do gorącego rosołu. Wymieszać. Odstawić. Gdy zacznie tezec wylać na schab.

Schłodzić w lodówce.

Schab faszerowany w galarecie
Rosół po wymieszaniu z żelatyną do zalania schabu
Schab faszerowany w galarecie
Kieszonki ze schabu napełnione sałatką i ułożone w naczyniu żaroodpornym
Schab faszerowany w galarecie
Sałatka z jajek, pora i żółtego sera do nafaszerowania schabu
Schab faszerowany w galarecie
Schab po schłodzeniu pokrojony na kieszonki