Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Schab w sosie żurawinowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczny pomysł na obiad w słodkiej wersji. Połączenie pieczonego schabu z żurawiną sprawdziło się nawet u mnie pomimo, że mąż jest anty wplataniu owoców do obiadu.

Schab w sosie żurawinowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Schab w sosie żurawinowym

 

Sposób przygotowania:

Schab w sosie żurawinowym
Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oleju z dodatkiem soli. Schab opłukać i włożyć do garnka z cebulą. Upiec do miękkości z dodatkiem soli i pieprzu. W razie potrzeby podlewać wodą.

Żurawinę zalać wodą i chwilę pogotować. Odsączyć. Kilka owoców zostawić do dekoracji. Resztę wsypać do sosu w którym piekło się mięso i zblendować.

Do pół szklanki wody wsypać mąkę i rozmieszać. Wlać do sosu i zagotować ciągle mieszając, aby zagęścić sos.

Mięso i ewentualne dodatki u mnie ziemniaki polać sosem i ozdobić pozostawioną żurawiną.
Schab w sosie żurawinowym
mięso pieczemy w rondlu z przyrumienioną cebulką
Schab w sosie żurawinowym
żurawinę zalewamy wodą i kilka minut gotujemy
Schab w sosie żurawinowym
sos możemy lekko zagęścić mąką rzomieszaną w wodzie