gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1294]

Drobiowe gołąbki bez zawijania

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tak przygotowane drobiowe gołąbki bez zawijania podaję jako danie na obiad. Świetnie pasują do niego ziemniaki jak i ryż.

Drobiowe gołąbki bez zawijania

Składniki:

Drobiowe gołąbki bez zawijania

 

  • 500 gram mięsa z indyka
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do mięs delikat
  • majeranek
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 4 szklanki wody
  • 2 kostki rosołowe
  • 5-6 łyżek koncentratu pomidorowego
  • mała główka młodej kapusty

Sposób przygotowania:

Drobiowe gołąbki bez zawijania

ETAP 1:

Drobiowe gołąbki bez zawijania
W maszynce mielimy mięso drobiowe na mielone.

Mięso z indyka mielimy w maszynce na mielone.

ETAP 2:

Drobiowe gołąbki bez zawijania
Do zmielongo mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą i przyprawy.

Do zmielonego mięsa wbijamy jajko, wsypujemy bułkę tartą i przyprawy do smaku. Wyrabiamy - mieszamy.

Z masy mięsnej formujemy klopsiki.

ETAP 3:

Drobiowe gołąbki bez zawijania
Wodę z kostkami rosołowymi zagotowujemy.

W głębszej patelni zagotowujemy wodę z kostkami rosołowymi i koncentratem pomidorowym.

ETAP 4:

Drobiowe gołąbki bez zawijania
Do sosu pmidorowego wkładamy połowę kapusty.

Kapustę rwiemy na kawałki. Połowę wkładamy do sosu.

ETAP 5:

Drobiowe gołąbki bez zawijania
Do sos pomidorowego z kapustą wkładamy klopsiki.

Następnie do sosu wkładamy klopsiki. Przykrywamy resztą kapusty. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 40 minut. (w razie potrzeby sos można zagęścić)