Sposób przygotowania:
Schab w sosie z suszonych grzybów
Schab kroimy w grubsze kawałki, wrzucamy na rozgrzany olej i podsmażamy ok. 2-3 minuty. Następnie wlewamy ok. 3 szklanki wody, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz do smaku. Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem.
Namoczone wcześniej grzyby siekamy, cebulę kroimy w kostkę. Na maśle podsmażamy cebulę, gdy się zeszkli dodajemy grzyby i dalej podsmażamy - przekładamy do duszonego schabu, wlewamy również wodę spod grzybków i dalej dusimy.
Mąkę rozprowadzamy ze śmietaną, hartujemy i wlewamy gdy mięso jest już miękkie, a znaczna część wody odparowała. Gotujemy do czasu aż sos się zagęsci, w między czasie doprawiamy.
Ja podałam z kaszą gryczaną i buraczkami
Namoczone wcześniej grzyby siekamy, cebulę kroimy w kostkę. Na maśle podsmażamy cebulę, gdy się zeszkli dodajemy grzyby i dalej podsmażamy - przekładamy do duszonego schabu, wlewamy również wodę spod grzybków i dalej dusimy.
Mąkę rozprowadzamy ze śmietaną, hartujemy i wlewamy gdy mięso jest już miękkie, a znaczna część wody odparowała. Gotujemy do czasu aż sos się zagęsci, w między czasie doprawiamy.
Ja podałam z kaszą gryczaną i buraczkami