Sposób przygotowania:
Pieczony schab nadziany żurawinową wkładką
W małym naczyniu (najlepiej słoiczek) robimy marynatę: kolejno :łyżka oliwy +łyżeczka wody + łyżeczka musztardy + 1/2 łyżeczki miodu -> wszystko dokładnie mieszamy. Rozbijamy schab - który obsypujemy pieprzem i solą, oraz nacieramy marynatą - odstawiamy do lodówki. Na patelni rozgrzewamy trochę masła, wrzucamy drobno pokrojoną cebulę oraz pieczarki, solimy odrobinę. Kiedy pieczarki zmiękną dodajemy żurawinę, po ok. 5 min dodajemy posiekana natkę. Podlewamy łyżką sosu sojowego i po 5 min farsz jest gotowy. Do naczynia żaroodpornego układnamy pokrojoną w talarki marchew, dorzucamy cebulę pokrojoną i pióra oraz talarki pora. wrzucamy obrany ząbek czosnku. W rozbity schab nakładamy farsz i zawijamy - żeby się nie rozpadał (można zbić brzegi tłuczkiem. Roladki układamy w naczyniu, podlewamy szklanką wody. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180-190 st - pieczemy około pół h - po tym czasie roladki obracamy zapiekając jeszcze przez ok 10 minut.