Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Schab z cebulką i ziemniakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wypróbuj mojego sprawdzonego przepisu na zapiekany schab. Szybki obiad bez wysiłku. To pyszne mięso przygotujesz w kilka minut i do piekarnika.

Schab z cebulką i ziemniakami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Schab z cebulką i ziemniakami

 

  • 1 kg schabu
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki musztardy
  • 1 łyżki chrzanu
  • 5 łyżek ketchupu
  • 5 ziemniaków
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 szk. wody
  • Sól

Sposób przygotowania:

Schab z cebulką i ziemniakami

I

Schab z cebulką i ziemniakami
Przygotowanie mięsa, myjemy, osuszamy, kroimy w plastry i doprawiamy przyprawami.

1. Mięso myję osuszam, kroję w plastry i sole.

II

Schab z cebulką i ziemniakami
Przygotowanie marynaty z cebuli, czosnku, musztardy oraz chrzanu.

2. Cebule oraz czosnek obieram, cebulę kroję w piórka a czosnek bardzo drobno. Przekładam do miski, dodaję musztardę, chrzan i dokładnie mieszam. Marynatę łączę z mięsem i odstawiam do lodówki na noc.

III

Schab z cebulką i ziemniakami

5. Na mięsie układam obrane, umyte, pokrojone w plasterki ziemniaki.

IV

Schab z cebulką i ziemniakami
Układanie warstw

6. Ziemniaki przykrywam pozostałym mięsem z cebulką i polewam marynatą.
7. Piekę w nagrzanym piekarniku 50 minut w 180 °C pod przykryciem.

V

Schab z cebulką i ziemniakami

8. Gotowe.
9. Smacznego.