Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Żołądki w sosie koperkowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne danie z żołądków indyka, nie wszyscy lubią, ale ja zachęcam. Danie jest wyjątkowo smaczne w pysznym, aromatycznym sosie koperkowym, podane z ryżem oraz surówką to prawdziwa uczta.

Żołądki w sosie koperkowym

Składniki:

Żołądki w sosie koperkowym

Składniki:

  • 1 kg żołądków z indyka
  • 1 cebula
  • 1 opakowanie mrożonki groszek marchewka
  • 1 łyżka Vegety
  • Sól

Składniki na sos:

Sposób przygotowania:

Żołądki w sosie koperkowym

I

Żołądki w sosie koperkowym
Przygotowanie żołądków z indyka oraz warzyw. Żołądki myjemy, kroimy.

1. Żołądki myję, osuszam, kroję w plasterki. Przekładam do garnka i obgotowuję. Odlewam wodę i ponownie zalewam wodą, dodaję Vegetę i gotuję do miękkości.
2. Cebule obieram, kroję drobno i smażę na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodaję groszek z marchewką, smażę przez dziesięć minut.

II

Żołądki w sosie koperkowym
Przygotowanie sosu, doprawiamy i zagęszczamy sos.

3. Mleko gotuję razem z masłem i śmietaną w rondelku. Doprawiam pieprzem, solą i cukrem. Następnie dodaję drobno pokrojony koperek. Pięć minut gotuję i zagęszczam mąką.
4. Żołądki odlewam, przekładam na większą patelnię, dodaję warzywa i wlewam sos, dwie minutki razem gotuję.

III

5. Danie gotowe, podaję z kopytkami.
6. Smacznego.