SUPERPRZEPIS

Schab zapiekany z pieczarkami

  • 8
         
ocena: 4/5 głosów: 15
Schab zapiekany z pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Pomysł na obiad pochodzi od mojej sąsiadki i choć zazwyczaj nie używam produktów instant tym razem dałam się przekonać, wyszło ciekawe w smaku, proste i smaczne danie polecam :)

Składniki:

Schab zapiekany z pieczarkami

 

  • 4-6 kotletów schabowych lub karkowych
  • 500 gram pieczarek
  • 1-2 cebule
  • 2 zupy pieczarkowe instant
  • 200 ml śmietany 30%
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Schab zapiekany z pieczarkami
Na talerz wsypujemy 1 i ½ opakowania zupy pieczarkowej instant. Kotlety delikatnie rozbijamy, obtaczamy je w zupie pieczarkowej i smażymy na patelni na złoty kolor.

Obsmażone kotlety przekładamy na talerz. Cebulę kroimy w pół plasterki i smażymy 3-5 minut na patelni, aż lekko zmiękną i się zeszklą. Do przesmażonej cebuli dodajemy oczyszczone pokrojone w plasterki pieczarki i smażmy wszystko razem około 15 minut.

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Śmietanę mieszamy razem z ½ opakowania zupy pieczarkowej. Naczynie żaroodporne skrapiamy olejem i wykładamy część kotletów, nie nich układamy przesmażone z cebulą pieczarki, na nich ponownie przesmażony schab, a na to kolejną porcję pieczarek.

Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy schab do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15-20 minut. Po tym czasie folię zdejmujemy, do naczynia wlewamy śmietanę i wstawiamy ponownie do piekarnika na kolejne 15-20 minut.

Upieczony schab przed podanie posypujemy posiekana natką pietruszki, serwujemy gorące, najlepiej z ziemniakami z wody, smacznego ; ) 
Schab zapiekany z pieczarkami
Obtoczony w zupie pieczarkowej instant schab obsmażamy na złoty kolor
Schab zapiekany z pieczarkami
Na patelni przesmażamy cebulę i pieczarki
Schab zapiekany z pieczarkami
W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami mięso i pieczarki z cebulą
Schab zapiekany z pieczarkami
Zalewamy wszystko śmietaną i pieczmy w piekarniku