Pobitegarybarbary

Pobitegarybarbary

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Schab zapiekany w winie w świątecznym wydaniu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Bardzo fajna propozycja na świąteczny, mięsny obiad, Mięso jest kruche i soczyste a goździki dają potrawie ciekawy aromat.

Schab zapiekany w winie w świątecznym wydaniu

Składniki:

Schab zapiekany w winie w świątecznym wydaniu

 

  • 5 plastrów schabu
  • włoszczyzna
  • 4 łyżki powideł śliwkowych
  • pół szklanki bulionu z gotowania
  • 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 6 goździków

Sposób przygotowania:

Schab zapiekany w winie w świątecznym wydaniu

Przygotowanie schabu 1

Schab zapiekany w winie w świątecznym wydaniu
Włoszczyznę oczyszczamy i obieramy ze skórki

Włoszczyznę oczyszczamy i obieramy ze skórki. Kroimy na mniejsze części.

Przygotowanie schabu 2

Schab zapiekany w winie w świątecznym wydaniu
Mięso dzielimy na pięć równych części. Lekko rozbijamy

Mięso dzielimy na pięć równych części. Można lekko rozbić tłuczkiem.

Przygotowanie schabu 3

Schab zapiekany w winie w świątecznym wydaniu
Mięso wkładamy do garnka, dodajemy włoszczyznę

Wkładamy do garnka. Dodajemy włoszczyznę. Gotujemy przez około 30 minut. Wyjmujemy mięso.

Przygotowanie schabu 4

Schab zapiekany w winie w świątecznym wydaniu
Mięso rumienimy krótko na patelni i przekładamy do garnka

Mięso rumienimy krótko na patelni i przekładamy do garnka.

Przygotowanie schabu 5

Schab zapiekany w winie w świątecznym wydaniu
Pół szklanki buliony łączymy z powidłami.

Odlewamy pół szklanki bulionu pozostałego po gotowaniu. Mieszamy z powidłami. Zalewamy schab. Dokładamy goździki i podlewamy winem. Dusimy do miękkości.


Tagi:

schab mięso