ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Matiasy z jabłkiem, cebulą w jogurcie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Śledzie matiasy dobrej jakości są naszym ulubionym daniem tzw. "piątkowym". Idealnie smakują z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach.

Matiasy z jabłkiem, cebulą w jogurcie Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Matiasy z jabłkiem, cebulą w jogurcie

 

  • śledzie matiasy 8 sztuk,
  • mleko 1/2 litra do moczenia,
  • jabłka 2 sztuki średnie,
  • cebula 2 sztuki większe,
  • cukier 3-4 łyżki,
  • pieprz mielony 1 łyżeczka,
  • estragon 1 łyżeczka,
  • jogurt naturalny 2 opakowania (380 gram jeden),
  • ocet jabłkowy 2-3 łyżki

Sposób przygotowania:

Matiasy z jabłkiem, cebulą w jogurcie
Śledzie matiasy dobrej jakości tzn., świeże, grube, jasne pociąć na 3 cm kawałki, wsypać do miski, zalać zimną wodą na 10 minut. Wodę wylać i wlać mleko (można dolać trochę wody), moczyć z 45 minut. Mleko wylać na koniec.

Jabłka umyć i ze skórką pokroić w kostkę, cebule obrać i pokroić w kostkę, wsypać do miski, posypać cukrem, pieprzem mielonym, estragonem, zostawić w lodówce.

Wymoczone matiasy wsypać do jabłek z cebulą, wlać ocet jabłkowy i wymieszać, wlać jogurt, wymieszać.

Schować do lodówki.
Matiasy z jabłkiem, cebulą w jogurcie
Śledzie matiasy muszą być grube, jasne świeże.
Matiasy z jabłkiem, cebulą w jogurcie
Jabłka kroimy ze skórką, jest więcej błonnika.
Matiasy z jabłkiem, cebulą w jogurcie
Zamiast jogurtu można dodać śmietanę, jest więcej kalorii wtedy.
Matiasy z jabłkiem, cebulą w jogurcie
Mozna je jeść do pieczywa ale my lubimy z ziemniakami w mundurkach.
Matiasy z jabłkiem, cebulą w jogurcie
Matiasy z jabłkiem, cebulą w jogurcie