edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Schab z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mięso świetnie smakuje z pieczonymi w całości młodymi ziemniaczkami. Do dania najlepiej jest użyć mało soczystych jabłek, które nie rozpadną się podczas pieczenia.

Schab z jabłkami

Składniki:

Schab z jabłkami

SKŁADNIKI:

  • 50 dag schabu środkowego bez kości
  • 2 jabłka
  • sok z cytryny
  • 1/4 szklanki wina
  • 1/2 szklanki wody lub bulionu

MARYNATA:

  • 1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1 łyżka majeranku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanej słodkiej papryki
  • duża szczypta pieprzu
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Schab z jabłkami

1.

Schab z jabłkami
W miseczce wymieszać składniki marynaty, przygotować mięso do nacierania.

Schab opłukać, osuszyć, naciąć ostrym nożem pięć kotletów, nie rozcinając mięsa do końca. Składniki marynaty wymieszać ze sobą.

2.

Schab z jabłkami
Przygotowane mięso dokładnie natrzeć marynatą.

Przygotowaną marynatą natrzeć mięso ze wszystkich stron, także między kotletami, zawinąć w folię i włożyć do lodówki przynajmniej na godzinę.

3.

Schab z jabłkami
Plastry jabłek powkładać pomiędzy nacięte kotlety.

Jabłka umyć, osuszyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, pokroić w grube plastry, skropić cytryną i powkładać pomiędzy nacięte kotlety.

Całość umieścić w naczyniu do zapiekania, podlać winem i wodą lub bulionem.

4.

Schab z jabłkami
Mięso upiec na rumiano. Ja razem z mięsem upiekłam młode ziemniaczki.

Piec 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.


Tagi:

mięso owoce