SUPERPRZEPIS

Pieczony schab z jabłkami

  • 2
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12
Pieczony schab z jabłkami Więcej zdjęć (5)

Przepis dostałam od koleżanki. Jako, że danie jest jak najbardziej warte polecania przekazuje je dalej- PYCHA!

Składniki:

Pieczony schab z jabłkami

 

  • Składniki na 8 porcji:
  • 800 gram schabu,
  • 2-3 jabłka,
  • 3 ząbki czosnku,
  • suszony majeranek (około 1,5 łyżki),
  • świeżo mielony czarny pieprz,
  • świeżo mielona sól morska,
  • papryka w proszku,
  • sok z cytryny,
  • olej,
  • ¾ szklanki bulionu,
  • ¼ szklanki białego wina,

 

Sposób przygotowania:

Pieczony schab z jabłkami
Mięso myjemy i osuszamy. Tak przygotowane oprószamy świeżo mielonym pieprzem i solą, majerankiem i papryką. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Smarujemy nim mięso. Całość skrapiamy olejem i odstawiamy do chłodu na 2-3 godziny. Po tym czasie schab nacinamy w odstępach około 1 cm.(tak jakbyśmy kroili kotlety, lecz nie docinamy do końca). Nacięcia także delikatnie oprószamy przyprawami . Jabłka kroimy w plasterki, które skrapiamy delikatnie sokiem z cytryny. Tak przygotowane umieszczamy w wykonanych nacięciach. Całość delikatnie związujemy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wierz ponownie skrapiamy olejem. Obok pieczni układamy kilka cząstek jabłek. Całość podlewamy winem i bulionem. Schab z jabłkami pieczemy około 50 minut w 180°C.
Pieczony schab z jabłkami
Mięso myjemy, osuszmy i nacieramy przyprawami
Pieczony schab z jabłkami
W równych odstępach wykonujemy ostrym nożem nacięcia
Pieczony schab z jabłkami
Umyte i osuszone jabłka dzielimy na plasterki
Pieczony schab z jabłkami
jabłka układamy w nacięcie znajdujące się w mięsie