Sposób przygotowania:
Pieczony schab z jabłkami
Mięso myjemy i osuszamy. Tak przygotowane oprószamy świeżo mielonym pieprzem i solą, majerankiem i papryką. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Smarujemy nim mięso. Całość skrapiamy olejem i odstawiamy do chłodu na 2-3 godziny. Po tym czasie schab nacinamy w odstępach około 1 cm.(tak jakbyśmy kroili kotlety, lecz nie docinamy do końca). Nacięcia także delikatnie oprószamy przyprawami . Jabłka kroimy w plasterki, które skrapiamy delikatnie sokiem z cytryny. Tak przygotowane umieszczamy w wykonanych nacięciach. Całość delikatnie związujemy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wierz ponownie skrapiamy olejem. Obok pieczni układamy kilka cząstek jabłek. Całość podlewamy winem i bulionem. Schab z jabłkami pieczemy około 50 minut w 180°C.
weronikaS
ranczo957