Sposób przygotowania:
Schab z jabłkami i pieczarkami
Cebulę obrać, pokroić w ćwierć plasterki. Pieczarki oczyścić, pokroić w grube plastry. Jabłko umyć, nie obierać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić na ósemki, a każdą ósemkę przekroić na pół. Mięso opłukać, osuszyć, delikatnie rozklepać tłuczkiem. Opanierować w mieszance mąki i przypraw, obsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano, odłożyć na talerzyk. Na tą sama patelnię wrzucić cebulę, jabłko i pieczarki, obsmażyć aż zaczną się rumienić. Wlać wino i kremówkę, dodać szałwię, tymianek, rozmaryn i czosnek granulowany, delikatnie zamieszać i doprowadzić do wrzenia. Włożyć obsmażone wcześniej mięso i smażyć razem około 10 minut, aż mięso zmięknie, a sos się zredukuje.