edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Schab z jabłkami i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Domownicy na początku sceptycznie podeszli do tego dania, ale ostatecznie bardzo im posmakowało. Dla córki zamiast schabu dołożyłam piersi z kurczaka.

Schab z jabłkami i pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schab z jabłkami i pieczarkami

 

  • 6 kotletów ze schabu środkowego
  • 2 łyżki oleju
  • DO PANIEROWANIA:
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • łyżeczka słodkiej sproszkowanej papryki
  • duża szczypta świeżo zmielonego pieprzu
  • PONADTO:
  • duża czerwona cebula
  • 15 dag pieczarek
  • 1 duże kwaśne jabłko
  • 150 ml białego wytrawnego wina – u mnie domowe z jabłek
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • szałwia
  • tymianek
  • rozmaryn
  • granulowany czosnek

 

Sposób przygotowania:

Schab z jabłkami i pieczarkami
Cebulę obrać, pokroić w ćwierć plasterki. Pieczarki oczyścić, pokroić w grube plastry. Jabłko umyć, nie obierać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić na ósemki, a każdą ósemkę przekroić na pół. Mięso opłukać, osuszyć, delikatnie rozklepać tłuczkiem. Opanierować w mieszance mąki i przypraw, obsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano, odłożyć na talerzyk. Na tą sama patelnię wrzucić cebulę, jabłko i pieczarki, obsmażyć aż zaczną się rumienić. Wlać wino i kremówkę, dodać szałwię, tymianek, rozmaryn i czosnek granulowany, delikatnie zamieszać i doprowadzić do wrzenia. Włożyć obsmażone wcześniej mięso i smażyć razem około 10 minut, aż mięso zmięknie, a sos się zredukuje.  
Schab z jabłkami i pieczarkami
Kotlety obsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.
Schab z jabłkami i pieczarkami
Na tą samą patelnię wrzucić pokrojone cebulę, pieczarki i jabłka.
Schab z jabłkami i pieczarkami
Dolać wino i śmietankę kremówkę oraz przyprawy.
Schab z jabłkami i pieczarkami
Do sosu włożyć obsmażone wcześniej mięso.