goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Schab zapiekany z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

W tym roku taki schab przygotowywałam na święta, polecam.

Schab zapiekany z jabłkami

Składniki:

Schab zapiekany z jabłkami

 

  • schab 1 1/2 kg
  • czerwone jabłka 6-7 sztuk
  • przyprawa do schabu
  • sól
  • białe wino 2 szklanki
  • tłuszcz 2 łyżki
  • cukier 1 łyżka
  • liść laurowy

 

 

Sposób przygotowania:

Schab zapiekany z jabłkami
Schab oczyszczamy, nacieramy przyprawami i odstawiamy na około 2 godziny do lodówki. Następnie zapiekamy go w piekarniku w 180 stopniach przez około 1 godzinę, od czasu do czasu mięso polewamy tłuszczem. Pod koniec pieczenia polewamy mięso winem. Jabłka myjemy, kroimy na ćwiartki, wydrążamy środki i odkładamy nimi mięso. Wierzch jabłek posypujemy delikatnie cukrem, polewamy winem i pieczemy jeszcze 30 minut. Całość polewamy od czasu do czasu powstałym podczas pieczenia płynem. Schab porcjujemy, podajemy. Smacznego!