Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Sałata i schab z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

taka sałatka świąteczna - bo w święta wcale nie musi być tłusto i ciężko!

Sałata i schab z jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sałata i schab z jabłkami

 

  • na 2 porcje: kilka/kilkanaście listków młodej sałaty
  • 1 jabłko - wzięłam Champion
  • 4 plasterki wędzonego schabu
  • 1 łyżeczka oleju
  • do smaku: sól, cukier, majeranek otarty, papryka mielona słodka i ostra
  • sok z jednej dużej pomarańczy
  • garść owoców jasnego winogrona
  • kilka gałązek natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Sałata i schab z jabłkami
jabłko obrałam i przekroiłam na ćwiartki, usunęłam gniazdo nasienne i każdą cząstkę pokroiłam na 3 - 4 części. Na niedużej patelni rozgrzałam olej, wrzuciłam jabłka i smażyłam kilka chwil delikatnie je podrzucając. Następnie wlałam sok z dużej pomarańczy i oprószyłam jabłka przyprawami - smażyłam co chwilę je obracając bardzo delikatnie aż zmiękły (ważne żeby się nie rozpadły) a sos zredukował.Sałatę i natkę opłukałam, osuszyłam. Schab pokroiłam na mniejsze kawałki, umyte winogrona poprzekrawałam na połówki. Na talerzach ułożyłam porcję sałaty, na niej po kilka kawałków schabu. Do tego po kilka kawałków jabłek, trochę winogrona - całość skropiłam sosem pozostałym na patelni i posypałam listkami natki.
Sałata i schab z jabłkami
Na niedużej patelni rozgrzałam olej, wrzuciłam jabłka i smażyłam kilka chwil delikatnie je podrzucając. Następnie wlałam sok z dużej pomarańczy i oprószyłam jabłka przyprawami
Sałata i schab z jabłkami
smażyłam co chwilę je obracając bardzo delikatnie aż zmiękły (ważne żeby się nie rozpadły) a sos zredukował.
Sałata i schab z jabłkami
schab pokroiłam na plastry a następnie mniejsze kawałki
Sałata i schab z jabłkami
po jedzeniu naczynia i przyrządy umyłam jak zwykle z płynem Fairy, dzięki któremu są nieskazitelnie czyste!