SUPERPRZEPIS

Schab z żurawiną Eli

  • eli_555
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6
Schab z żurawiną Eli Więcej zdjęć (3)

Schab,tym razem faszerowany żurawiną,rodzynkami i migdałami.

Składniki:

Schab z żurawiną Eli

 

  • 1.5 kg schabu bez kości
  • 2 opakowania przyprawy schab pieczony z żurawiną
  • 6 łyżek oleju
  • 15 dkg żurawiny suszonej
  • 10 dkg rodzynek
  • 10 dkg migdałów
  • 1 woreczek do pieczenia w piekarniku

Sposób przygotowania:

Schab z żurawiną Eli
Schab umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Przyprawy do schabu wymieszać z olejem. Powstałą marynatą posmarować schab ze wszystkich stron i włożyć do lodówki na 24 godziny. Migdały zalać wrzątkiem i parzyć 5 minut. Odlać wrzątek i zalać migdały zimną wodą na 5 minut. Odlać wodę i obrać migdały ze skórki. Obrane migdały posiekać. Wymieszać żurawinę,rodzynki i migdały. Schab wyjąć z lodówki i cienkim,długim nożem naciąć wzdłuż przez środek. W nacięcie włożyć bakalie. Schab włożyć razem z marynatą do woreczka. Woreczek spiąć klipsem i piec schab około 90 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C (z termoobiegiem,bez 190 stopni). Upieczony schab zostawić w woreczku do ostygnięcia. Zimny schab pokroić w plastry i podawać. Smacznego!
Schab z żurawiną Eli
Schab posmarować marynatą i włożyć do lodówki na 24 godziny.
Schab z żurawiną Eli
Wymieszać żurawinę rodzynki i posiekane migdały.