kasik12

kasik12

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 508]

Schab ze śliwką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ten schab zawsze przygotowuję na ważne dla mnie okazje:-) Wino nadaje mu specyficzny, fajny smak.

Schab ze śliwką

Składniki:

Schab ze śliwką

 

  • 1 kg schabu środkowego bez kości
  • 100 g suszonych śliwek
  • 1 szkl. białego wina półsłodkiego lub półwytrawnego
  • estragon
  • majeranek
  • olej
  • sól

Sposób przygotowania:

Schab ze śliwką
Mięso opłucz i osusz. Natrzyj estragonem, majerankiem, pieprzem, solą i olejem. Odstaw na 12 godzin w chłodne miejsce. Śliwki opłucz, zalej podgrzanym winem, pozostaw by napęczniały. Schab natnij w środku długim nożem. W nacięcie włóż śliwki. Mięso włóż do naczynia żaroodpornego i przykryj. Piecz ok. 70 minut w 200 stopniach C, polewając winem ze śliwek. Podajemy wg uznania.Smacznego!;-)