edyta18-20

edyta18-20

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

schab ze śliwką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Polecam.......................................

schab ze śliwką

Składniki:

schab ze śliwką

 

  • 1 kg schabu bez kości
  • 200g suszonych śliwek bez pestek
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 2 łyżki oleju, sól, pieprz, imbir
  • 1/2 szk. czerwonego wytrawnego wina
  • 2 pomarańcze
  • 2-3 goździki

Sposób przygotowania:

schab ze śliwką
Śliwki sparzyc. Powidła wymieszac z 1/3 wina i szczyptą imbiru. Schab opłukac, robic. Oprószyc z obu stron solą i pieprzem. Mięso posmarowac powidłami. Kilka śliwek odłożyc, resztę ułożyc w 3 rzędach na mięsie. Schab zrolowac i obwiązac ściśle bawełnianą nicią. Pomarańcze sparzyc, cienko obrac. Skórkę pokroic w wąskie paseczki. Z miąższu wycisnąc sok. Olej rozgrzac na dużej patelni, włożyc mięso, zrumienic. Razem z tłuszczem przełożyc do brytfanny, dodac skórki z pomarańczy i goździki , wlac 3/4 łyżki wody, oprószyc pieprzem. Piec 1 godzinę w temp. 180. W połowie pieczenia dodac odłożone śliwki.