Sposób przygotowania:
schab ze śliwką
Śliwki sparzyc. Powidła wymieszac z 1/3 wina i szczyptą imbiru. Schab opłukac, robic. Oprószyc z obu stron solą i pieprzem. Mięso posmarowac powidłami. Kilka śliwek odłożyc, resztę ułożyc w 3 rzędach na mięsie. Schab zrolowac i obwiązac ściśle bawełnianą nicią. Pomarańcze sparzyc, cienko obrac. Skórkę pokroic w wąskie paseczki. Z miąższu wycisnąc sok. Olej rozgrzac na dużej patelni, włożyc mięso, zrumienic. Razem z tłuszczem przełożyc do brytfanny, dodac skórki z pomarańczy i goździki , wlac 3/4 łyżki wody, oprószyc pieprzem. Piec 1 godzinę w temp. 180. W połowie pieczenia dodac odłożone śliwki.