selenka

selenka

Szef Kuchni
[Przepisów: 38]

Schab ze śliwką pieczony w rękawie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo prosta potrawa i przepysznie pachnąca. Może stanowić zdrowszą alternatywę dla smażonego kotleta. Wystarczy schab umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, oprószyć przyprawami, natrzeć olejem i dać do rękawa do pieczenia i do naczynia żaroodpornego

Schab ze śliwką pieczony w rękawie Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Schab ze śliwką pieczony w rękawie

 

  • 500 g schabu bez kości
  • przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn, majeranek, czosnek, papryka ostra
  • suszone śliwki kalifornijskie 200 g
  • 3 łyżki oleju
  • rękaw do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

Schab ze śliwką pieczony w rękawie
Potrawa bajecznie prosta. Mięso umyć i osuszyć. Natrzeć przyprawami i olejem, Wykroić w środku długim i cienkim nożem otwór by nałożyć tam suszonych śliwek (można pomóc sobie drewnianą łyżką), oraz łyżeczkę soli. Zapakować do rękawa do pieczenia, Ustawić piekarnik na termoobieg 200 stopni, mięso w rękawie dać do naczynia żaroodpornego. Potem na pieczenie tradycyjne na 180 stopni na godzinę. Pieczeni nie wyciągamy od razu, by była soczysta. 
Schab ze śliwką pieczony w rękawie
Schab w przyprawach w rękawie i naczyniu