pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Schab ze śliwką i czosnkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

pieczony schab ze śliwką oraz czosnkiem

Schab ze śliwką i czosnkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schab ze śliwką i czosnkiem

 

  • 700 g schabu bez kości
  • suszone śliwki 150 g
  • czosnek 3 ząbki
  • łyżka miodu
  • ocet balsamiczny 2 łyżki
  • majeranek
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Schab ze śliwką i czosnkiem
Przez całą długość schabu wyciąć trzy dziury i nafaszerować je suszonymi śliwkami. Schab natrzeć solą, obsypać pieprzem, ząbki czosnku zetrzeć na tarce i natrzeć nimi schab, a na końcu obsypać go majerankiem. Można jeszcze dodatkowo obłożyć schab plasterkami czosnku. Tak przygotowane mięso włożyć w rękaw do pieczenia i odstawić na 30 minut do lodówki. W międzyczasie w kąpieli wodnej wymieszać miód z octem balsamicznym. Po upływie 30 min polać mięso sosem i włożyć do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Mięso piec 60-90 minut, a pod koniec pieczenia można rozciąć rękaw aby mięso ładnie się zarumieniło.
Schab ze śliwką i czosnkiem
W mięsie robimy poziome nacięcia i wsadzamy śliwki
Schab ze śliwką i czosnkiem
Z wierzchu obkładamy plasterkami czosnku
Schab ze śliwką i czosnkiem
Z miodu oraz octu balsamicznego przygotowujemy sos
Schab ze śliwką i czosnkiem
Schab pieczemy do oznak zarumienienia