BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Schab ze śliwką i morelą pieczony w rękawie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Prosty i wyśmienity przepis na schab pieczony z suszonymi owocami. Tak pieczony schab ma mięsko kruche, delikatnie i wilgotne. Nadaje się do podania na ciepło jak i na zimno.

Schab ze śliwką i morelą pieczony w rękawie Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Schab ze śliwką i morelą pieczony w rękawie

 

  • schab 1kg,
  • śliwki suszone kilka szt,
  • morele suszone kilka szt,

 

Sposób przygotowania:

Schab ze śliwką i morelą pieczony w rękawie
Marynata:

Do naczynia wlewamy olej, dodajemy przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz musztardę dokładnie mieszamy.

Schab myjemy osuszamy.  Długim spiczastym nożem robimy w schabie w pośrodku przecięcia na wylot tak, aby z jednej i drugiej strony można powkładać śliwki suszone i morele .

Po włożeniu owoców suszonych schab dokładnie nacieramy przygotowaną wcześniej marynatą. Tak przygotowany schab owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę lub dwie do lodówki. Następnie wkładamy do rękawa związując końce.

Wkładamy do żaroodpornego naczynia i dajemy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy do miękkości około 1 - 1,2 godziny.

Pod koniec pieczenia rękaw rozcinamy z wierzchu, aby schab się ładnie przypiekł. Wyjmujemy, a po lekkim przestudzeniu kroimy w grubsze plastry.

Podajemy do drugiego dania lub jako zimną przekąskę.
Schab ze śliwką i morelą pieczony w rękawie
Schab myjemy, osuszamy a następnie ostrym nożem robimy nacięcia i wkładamy owoce
Schab ze śliwką i morelą pieczony w rękawie
Schab nacieramy przygotowaną marynatą z każdej strony
Schab ze śliwką i morelą pieczony w rękawie
Schab ze śliwką i morelą pieczony w rękawie
Schab ze śliwką i morelą pieczony w rękawie