Sposób przygotowania:
Schab ze śliwką i morelą pieczony w rękawie
Marynata:
Do naczynia wlewamy olej, dodajemy przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz musztardę dokładnie mieszamy.
Schab myjemy osuszamy. Długim spiczastym nożem robimy w schabie w pośrodku przecięcia na wylot tak, aby z jednej i drugiej strony można powkładać śliwki suszone i morele .
Po włożeniu owoców suszonych schab dokładnie nacieramy przygotowaną wcześniej marynatą. Tak przygotowany schab owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę lub dwie do lodówki. Następnie wkładamy do rękawa związując końce.
Wkładamy do żaroodpornego naczynia i dajemy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy do miękkości około 1 - 1,2 godziny.
Pod koniec pieczenia rękaw rozcinamy z wierzchu, aby schab się ładnie przypiekł. Wyjmujemy, a po lekkim przestudzeniu kroimy w grubsze plastry.
Podajemy do drugiego dania lub jako zimną przekąskę.
Do naczynia wlewamy olej, dodajemy przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz musztardę dokładnie mieszamy.
Schab myjemy osuszamy. Długim spiczastym nożem robimy w schabie w pośrodku przecięcia na wylot tak, aby z jednej i drugiej strony można powkładać śliwki suszone i morele .
Po włożeniu owoców suszonych schab dokładnie nacieramy przygotowaną wcześniej marynatą. Tak przygotowany schab owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę lub dwie do lodówki. Następnie wkładamy do rękawa związując końce.
Wkładamy do żaroodpornego naczynia i dajemy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy do miękkości około 1 - 1,2 godziny.
Pod koniec pieczenia rękaw rozcinamy z wierzchu, aby schab się ładnie przypiekł. Wyjmujemy, a po lekkim przestudzeniu kroimy w grubsze plastry.
Podajemy do drugiego dania lub jako zimną przekąskę.
lukrowanepierniczki
BozenaMatuszczyk
Serdecznie dziękuję.;)