iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Schabowe roladki z cukinią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Moje roladki podałam z kaszą, ale ziemniaki też będą idealnie do nich pasować. Smaczne i proste w przygotowaniu mięsko.

Schabowe roladki z cukinią

Składniki:

Schabowe roladki z cukinią

 

  • 1 kg schabu bez kości
  • 1 młoda cukinia
  • 1 czerwona cebula
  • zielona pietruszka cała nać
  • lubczyk kilka listków
  • por ( liście)
  • przyprawy

Sposób przygotowania:

Schabowe roladki z cukinią

ETAP 1:

Schabowe roladki z cukinią
Cukinia jak jest młoda to fajnie zwija z mięsem.

Schab pociąć w plastry i robić jak na klasyczne schabowe posypać delikatnie solą i pieprzem ziołowym.

Cukinie umyć i pociąć wzdłuż na cienkie plastry, cebulę pokroić na piórka.

Plastry cukinii ułożyć na doprawionym mięsie na niej piórka cebuli.

ETAP 2:

Schabowe roladki z cukinią
Dla bezpieczeństwa przed rozwinięciem spiełam je wykałaczką

zwinąć roladki, spiąć je wykałaczką.

ETAP 3:

Schabowe roladki z cukinią

Patelnię z grubym dnem rozgrzać i bez tłuszczu ułożyć na niej roladki obsmażyć z dwóch stron, następnie na wierzchu posypać zieleniną i pozostała cebulką, przykryć oraz zmniejszyć gaz i pod przykryciem smażyć około 30 minut, pod pokrywką para da odpowiednia ilość płynu więc nie trzeba dolewać wody ( ale gdyby się zaczynało przypalać to oczywiście dolewamy płyn)

ETAP 4:

Schabowe roladki z cukinią

pod koniec duszenia do mięsa dodajemy cukinię co nam została. Podajemy z dowolna sałatką i oczywiście z dodatkiem kaszy.


Tagi:

mięso danie