Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Risotto a'la leczo z bakłażanem, papryką i cukinią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo lubię leczo. Tym razem swoje ulubione warzywa wykorzystałam w inny sposób - do risotto. Wyszło sycące i smaczne danie.

Risotto a'la leczo z bakłażanem, papryką i cukinią

Składniki:

Risotto a'la leczo z bakłażanem, papryką i cukinią

 

Sposób przygotowania:

Risotto a'la leczo z bakłażanem, papryką i cukinią
Cukinię i bakłażana kroimy w półplasterki, solimy, po kilku minutach spłukujemy pod bieżącą wodą, osuszamy, możemy pokroić na jeszcze mniejsze kawałki.

Paprykę kroimy w paseczki. Warzywa podsmażamy na patelni.

Cebule kroimy w kostkę. Rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, podsmażamy.

Dorzucamy ryż i podsmażamy ok.3 minuty. Wlewamy porcjami bulion - ryż musi wchłonąć jedną porcję, zanim dodamy kolejną.

Dodajemy oregano i paprykę wędzoną oraz mascarpone, wrzucamy bakłażana, cukinię i paprykę, podgrzewamy razem.

Na koniec danie doprawiamy do smaku.