Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1317]

Gulasz z indyka z kukurydzą i sosem pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 240
         
ocena: 0/5 głosów: 0

To szybka i smaczna propozycja na dość delikatny, a jednocześnie syty obiad. Mięso z indyka jest miękkie i idealnie łączy się z warzywami, w tym lubianą w moim domu kukurydzą oraz aromatycznym, mocno pomidorowym sosem.

Gulasz z indyka z kukurydzą i sosem pomidorowym

Składniki:

Gulasz z indyka z kukurydzą i sosem pomidorowym

 

  • około 500g mięsa z indyka (u mnie gulaszowe; może być dowolne)
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • sól
  • mąka do obtaczania
  • olej

Dodatkowo:

  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek pora
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 listki laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 750 ml bulionu (lub wody z 1 łyżeczką domowej vegety)

Ponadto:

  • 500g przecieru pomidorowego (nie koncentratu)
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii

Sposób przygotowania:

Gulasz z indyka z kukurydzą i sosem pomidorowym

Mięso:

Gulasz z indyka z kukurydzą i sosem pomidorowym
Obsmażone mięso będzie soczyste w gulaszu.

Mięso pokrojone w kostkę należy oprószyć przyprawami i obtoczyć w mące, a następnie zarumienić na odrobinie oleju.
Całość przełożyć do garnka.

Gotowanie:

Gulasz z indyka z kukurydzą i sosem pomidorowym
Od czasu do czasu gulasz należy przemieszać.

Do garnka dodać pokrojoną marchew, pietruszkę i pora oraz listki laurowe z zielem angielskim.
Całość zalać bulionem lub wodą i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa.

Na końcu:

Gulasz z indyka z kukurydzą i sosem pomidorowym
Gulasz doprawić zgodnie z własnym smakiem.

Gdy mięso będzie miękkie to wodę należy odrobinę odparować i dodać przecier pomidorowy z kukurydzą.

Całość podgotować na niewielkim ogniu - aż sos zgęstnieje.
Gulasz doprawić bazylią oraz przyprawami do smaku.