Sposób przygotowania:
Kotlety schabowe zapiekane z kapustą i boczkiem
Kotlety schabowe lekko rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i obsmażamy kotlety schabowe na złoty kolor. Obsmażone kotlety przekładamy na talerz. Boczek kroimy w paski i przesmażamy go razem z cebulą pokrojoną w piórka i ząbkami czosnku.
Kiedy boczek i cebula lekko się zeszklą, dodajemy kapustę - pokrojoną w niezbyt duże kawałki. Wszystko smażymy około 10-15 minut. Kapusta ma delikatnie zmięknąć i nabrać złotego koloru. Kapustę wraz z boczkiem i cebulą doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Mleko łączymy z mąką, wlewamy do rondelka i podgrzewamy na wolnym ogniu, aż do uzyskania gęstego (jak ciasto naleśnikowe) sosu. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Naczynie żaroodporne spryskujemy olejem i układamy na dnie przesmażoną kapustę z boczkiem i cebulą. Na kapuście układamy przesmażone kotlety – wszystko zalewamy przygotowanym sosem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 10-20 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni.
Mięso wyjmujemy z piekarnika posypujemy posiekaną pietruszką i serwujemy z ziemniakami z wody.
Smacznego!
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i obsmażamy kotlety schabowe na złoty kolor. Obsmażone kotlety przekładamy na talerz. Boczek kroimy w paski i przesmażamy go razem z cebulą pokrojoną w piórka i ząbkami czosnku.
Kiedy boczek i cebula lekko się zeszklą, dodajemy kapustę - pokrojoną w niezbyt duże kawałki. Wszystko smażymy około 10-15 minut. Kapusta ma delikatnie zmięknąć i nabrać złotego koloru. Kapustę wraz z boczkiem i cebulą doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Mleko łączymy z mąką, wlewamy do rondelka i podgrzewamy na wolnym ogniu, aż do uzyskania gęstego (jak ciasto naleśnikowe) sosu. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Naczynie żaroodporne spryskujemy olejem i układamy na dnie przesmażoną kapustę z boczkiem i cebulą. Na kapuście układamy przesmażone kotlety – wszystko zalewamy przygotowanym sosem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 10-20 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni.
Mięso wyjmujemy z piekarnika posypujemy posiekaną pietruszką i serwujemy z ziemniakami z wody.
Smacznego!
zosiani