Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

SUPERPRZEPIS

Kotlety schabowe zapiekane z kapustą i boczkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Przepis na to pyszne danie znalazłam na stronie Marty Stuart i od razu wzięłam się za jego wykonanie. Proste składniki, które połączone ze sobą tworzą wyśmienitą potrawę.

Kotlety schabowe zapiekane z kapustą i boczkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotlety schabowe zapiekane z kapustą i boczkiem

 

  • 4 kotlety schabowe
  • ¼ kapusty białej
  • 8 plasterków wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki maki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżka natki pietruszki (opcjonalnie)
  • 2-3 łyżki oleju
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kotlety schabowe zapiekane z kapustą i boczkiem
Kotlety schabowe lekko rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i obsmażamy kotlety schabowe na złoty kolor. Obsmażone kotlety przekładamy na talerz. Boczek kroimy w paski i przesmażamy go razem z cebulą pokrojoną w piórka i ząbkami czosnku.

Kiedy boczek i cebula lekko się zeszklą, dodajemy kapustę - pokrojoną w niezbyt duże kawałki. Wszystko smażymy około 10-15 minut. Kapusta ma delikatnie zmięknąć i nabrać złotego koloru. Kapustę wraz z boczkiem i cebulą doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Mleko łączymy z mąką, wlewamy do rondelka i podgrzewamy na wolnym ogniu, aż do uzyskania gęstego (jak ciasto naleśnikowe) sosu. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Naczynie żaroodporne spryskujemy olejem i układamy na dnie przesmażoną kapustę z boczkiem i cebulą. Na kapuście układamy przesmażone kotlety – wszystko zalewamy przygotowanym sosem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 10-20 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni.

Mięso wyjmujemy z piekarnika posypujemy posiekaną pietruszką i serwujemy z ziemniakami z wody.

Smacznego!
Kotlety schabowe zapiekane z kapustą i boczkiem
Kotlety obsmażamy na złoty kolor na patelni
Kotlety schabowe zapiekane z kapustą i boczkiem
Boczek, cebulę, czosnek i kapustę przesmażamy aż delikatnie zmiękną
Kotlety schabowe zapiekane z kapustą i boczkiem
Z mąki i mleka przygotowujemy sos, doprawiamy go solą i pieprzem
Kotlety schabowe zapiekane z kapustą i boczkiem
W naczyniu żaroodpornym układamy kapustę naniej kotlety wszystko zalewamy sosem- pieczemy

Tagi:

warzywa mięsa