gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Schabowe smażone w cieście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tak przygotowane schabowe podaję na obiad z ziemniakami i surówką. Polecam - mają fajny smak. Moja rodzina je lubi.

Schabowe smażone w cieście

Składniki:

Schabowe smażone w cieście

 

ciasto

  • 1 duże jajko
  • 1 łyżka oliwy
  • 50 gram mąki
  • 2,5 łyżki kwaśnej śmietany
  • przyprawa un. Kucharek

Sposób przygotowania:

Schabowe smażone w cieście

ETAP 1:

Schabowe smażone w cieście
Kotelty rozbijamy i przyprawiamy z obu stron.

Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem i przyprawiamy z obu stron solą, pieprzem i przyprawą do wieprzowiny.

ETAP 2:

Schabowe smażone w cieście
Białko w misce ubijamy na sztywną pianę.

Żółtko oddzielamy od białka. Białko ubijamy na sztywną pianę.

ETAP 3:

Schabowe smażone w cieście
Żółtko ucieramy z oliwą, kwaśną śmietaną i połową mąki.

Żółtko ucieramy z oliwą, połową maki i kwaśną śmietaną.

ETAP 4:

Schabowe smażone w cieście
Do masy utartej wsypujemy mąkę i dodajemy pianę.

Do utartej masy wsypujemy resztę mąki, przyprawę uniwersalną do smaku oraz dodajemy ubite białko. Wszystko razem dokładnie mieszamy.

ETAP 5:

Schabowe smażone w cieście
Plastry schabu maczamy w cieście.

Przyprawione plastry schabu maczamy w cieście z obu stron.

ETAP 6:

Schabowe smażone w cieście
Schaby w cieście smażymy na rozgrzanym tłuszczu.

Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.