WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 615]

Schabowe w kukurydzianej panierce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tradycyjne schabowe panierowane w jajku i pokruszonych chrupkach kukurydzianych. Taka panierka nadaje kotletom bardzo fajnego delikatnego smaku.

Schabowe w kukurydzianej panierce Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schabowe w kukurydzianej panierce

 

  • 2 plastry schabu
  • sól, pieprz czarny mielony
  • jajko
  • chrupki kukurydziane
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Schabowe w kukurydzianej panierce

ETAP 1:

Plastry schabu rozbić na cienkie kotlety. Doprawić je solą i pieprzem czarnym mielonym. Do miseczki wybić jedno jajko i rozkłócić je widelcem.

Chrupki kukurydziane zetrzeć na tarce na drobnych oczkach lub pokruszyć drobno palcami. Użyłam kilku podłużnych pałek kukurydzianych.

Schabowe panierować najpierw w jajku a potem w płatkach kukurydzianych. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju i na gorący włożyć kotlety.

Smażyć z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu wyłożyć na ręcznik papierowy żeby odciekły z tłuszczu.

Podawać na gorąco np. z ziemniakami i surówką.

Schabowe w kukurydzianej panierce
Schabowe po usmażeniu wyłożone na ręcznik papierowy
Schabowe w kukurydzianej panierce
Schabowe w trakcie smazenia na patelni na oleju
Schabowe w kukurydzianej panierce
Kotlety schabowe opanierowane w jajku i chrupkach
Schabowe w kukurydzianej panierce
Rozbite i przypawione plastry schabu przed opanierowaniem