Sposób przygotowania:
Scones z czekoladą i rodzynkami
Rodzynki wkładamy do miseczki i zalewamy wrzącą wodą.Odstawiamy na chwilkę. Do przeisanej mąki odajemy proszek do pieczenia, cukier oraz szczyptę soli. Miękkie masło siekamy i dodajemy je do mąki. Mieszamy. Jajko robełtane z mlekiem dodajemy do mąki z masłem. Zostawiamy odrobinkę jajka do posmarowania scones przed pieczeniam. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około centymetra. Wykrawamy z niego krązki. Mogą one być różnej wielkości, mi jednak super pasują takie wielkości literatki. Układamy ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Za pomocą pędzelka smarujemy wierzch każdego jajkiem rozbełtanym z mlekiem. Pieczemy 10 minut w 22o stopniach. Podajemy z masłem, dżemem, lub bitą śmietaną.
Elficzna