przejs

przejs

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Scones z czekoladą i rodzynkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszne śniadaniowe ciasteczko-bułeczki. Zrobiłam w dwóch wersjach smakowych-z czekoladą i rodzynkami. Polecam jednak te z rodzynkami :)

Scones z czekoladą i rodzynkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Scones z czekoladą i rodzynkami

 

  • 250 g mąki
  • 50 g masła
  • 80 ml mleka
  • 1 jajko
  • 50 gram cukru
  • ok. 50 gram rodzynek
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

Scones z czekoladą i rodzynkami
Rodzynki wkładamy do miseczki i zalewamy wrzącą wodą.Odstawiamy na chwilkę. Do przeisanej mąki odajemy proszek do pieczenia, cukier oraz szczyptę soli. Miękkie masło siekamy i dodajemy je do mąki. Mieszamy. Jajko robełtane z mlekiem dodajemy do mąki z masłem. Zostawiamy odrobinkę jajka do posmarowania scones przed pieczeniam. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około centymetra. Wykrawamy z niego krązki. Mogą one być różnej wielkości, mi jednak super pasują takie wielkości literatki. Układamy ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Za pomocą pędzelka smarujemy wierzch każdego jajkiem rozbełtanym z mlekiem. Pieczemy 10 minut w 22o stopniach. Podajemy z masłem, dżemem, lub bitą śmietaną.
Scones z czekoladą i rodzynkami
Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 1 centymetra.
Scones z czekoladą i rodzynkami
Smakują super z masłem, dżemem, lub bitą śmietaną.

Tagi:

jajko jajka