Sposób przygotowania:
Sękaczek
Masło utrzeć na śmietanę, dodawać .po jednym żółtka i po łyżce mą¬ki z cukrem pudrem.-Gdy już masa utarta, wlać śmietanę słodką, dodać wanilię i migdały (lub odpowiednie olejki zapachowe) i ucierać jeszcze pół godziny. W końcu dać pianę i lekko zamieszać. Wstawić ciasto do naczynia z zimną wadą. aby piana nie opadła.
Owinąć wałek gęsto szpagatem, a następnie papierem, przywiązując go z obu stron, po czym posmarować topionym masłem. W głębi kominka rozpalić ogień, podsuwając rozżarzone węgle bliżej wałka. Pod wałek podstawić blachę i polewać wałek ciastem, wciąż go obracając. Spadające na blachę ciasto abierać łyżką i polewać wałek. Gdy się cały sękacz upiecze, posypać cukrem pudrem, a po ostygnięciu zdjąć z wałka — wyciągając szpagat.
Owinąć wałek gęsto szpagatem, a następnie papierem, przywiązując go z obu stron, po czym posmarować topionym masłem. W głębi kominka rozpalić ogień, podsuwając rozżarzone węgle bliżej wałka. Pod wałek podstawić blachę i polewać wałek ciastem, wciąż go obracając. Spadające na blachę ciasto abierać łyżką i polewać wałek. Gdy się cały sękacz upiecze, posypać cukrem pudrem, a po ostygnięciu zdjąć z wałka — wyciągając szpagat.