bogusia19

bogusia19

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 222]

Sękaczek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Bardzo fajny i ciekawy przepis. Polecam

Sękaczek

Składniki:

Sękaczek

 

  • masła, l kg cukru pudru, 50 jaj, 1/4 l śmietany, 2 dag gorzkich migdałów, 1/2 laski wanilii

Sposób przygotowania:

Sękaczek
Masło utrzeć na śmietanę, dodawać .po jednym żółtka i po łyżce mą¬ki z cukrem pudrem.-Gdy już masa utarta, wlać śmietanę słodką, dodać wanilię i migdały (lub odpowiednie olejki zapachowe) i ucierać jeszcze pół godziny. W końcu dać pianę i lekko zamieszać. Wstawić ciasto do naczynia z zimną wadą. aby piana nie opadła.
Owinąć wałek gęsto szpagatem, a następnie papierem, przywiązując go z obu stron, po czym posmarować topionym masłem. W głębi kominka rozpalić ogień, podsuwając rozżarzone węgle bliżej wałka. Pod wałek podstawić blachę i polewać wałek ciastem, wciąż go obracając. Spadające na blachę ciasto abierać łyżką i polewać wałek. Gdy się cały sękacz upiecze, posypać cukrem pudrem, a po ostygnięciu zdjąć z wałka — wyciągając szpagat.