Sposób przygotowania:
Waniliowa babka sękaczETAP 1:

Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stale ucierając dodawać po jednym żółtku. Wlać ekstrakt waniliowy i zmielone migdały. Wsypać przesianą mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia.
ETAP 2:

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie ją wmieszać w ciasto. Najlepiej na parę razy.
ETAP 3:
Formę do babki wysmarować dokładnie masłem. Na dno wyłożyć 2 łyżki ciasta i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C. Ustawić piekarnik na grzanie od góry i piec ok 10 min, aż wierzch się przyrumieni. Na to nakładamy kolejną warstwę surowego ciasta i znów pieczemy.
Czynność powtarzamy do wyczerpania się ciasta. Zamiast łyżką, ciasto możemy przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać z niego porcję masy.
Upieczoną babkę wyjąć z formy. Smacznego :)
redakcja
zbysiowa
SylaUla
Mniam1