Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 864]

Waniliowa babka sękacz

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Babka przygotowana na wzór tradycyjnego sękacza, ale pieczona w piekarniku. Zachowuje charakterystyczne paseczki i chociaż smaku nie mają, to nie mogłam się na nie napatrzeć. Nie miałam sumienia, aby je przykrywać jakąkolwiek polewą.

Waniliowa babka sękacz Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Waniliowa babka sękacz

Babka sękacz:

  • 250 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 dużych jajek
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 50 g zmielonych migdałów bez skórki
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Waniliowa babka sękacz

ETAP 1:

Waniliowa babka sękacz
Utarte masło z cukrem, jajkami i migdałami.

Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stale ucierając dodawać po jednym żółtku. Wlać ekstrakt waniliowy i zmielone migdały. Wsypać przesianą mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia.

ETAP 2:

Waniliowa babka sękacz
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie ją wmieszać w ciasto. Najlepiej na parę razy.

ETAP 3:

Formę do babki wysmarować  dokładnie masłem. Na dno wyłożyć 2 łyżki ciasta i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C. Ustawić piekarnik na grzanie od góry i piec ok 10 min, aż wierzch  się przyrumieni. Na to nakładamy kolejną warstwę surowego ciasta i znów pieczemy.

Czynność powtarzamy do wyczerpania się ciasta. Zamiast łyżką, ciasto możemy przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać z niego porcję masy.

Upieczoną babkę wyjąć z formy. Smacznego :)

Tagi:

babka sękacz