Sposób przygotowania:
Sękacz a'la zebra
Białka oddzielamy od żółtek. Miękką margarynę ubijamy z cukrem na puch. Suche składniki przesiewamy. Do masy dodajemy przesiane obie mąki i proszek do pieczenia. Krótko miksujemy do połączenia się składników. Masę dzielmy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao. Miksujemy.
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do dwóch mas po połowie. Mieszamy. Małą tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Najpierw nakładamy dwie łyżki masy jasnej. Pieczemy 4 minut.
Następnie dwie łyżki masy ciemnej. Pieczemy 4 minut. Następnie ponownie masę jasną, którą pieczemy 4 minut i kolejno masę ciemną, którą pieczemy też 4 minuty. Postępujemy tak do momentu skończenia się obu mas. Studzimy.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy nią wystudzone ciasto.
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do dwóch mas po połowie. Mieszamy. Małą tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Najpierw nakładamy dwie łyżki masy jasnej. Pieczemy 4 minut.
Następnie dwie łyżki masy ciemnej. Pieczemy 4 minut. Następnie ponownie masę jasną, którą pieczemy 4 minut i kolejno masę ciemną, którą pieczemy też 4 minuty. Postępujemy tak do momentu skończenia się obu mas. Studzimy.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy nią wystudzone ciasto.