Charakterystyczne ciasto, którego nie da się pomylić z żadnym innym. Wykonane na kształt wydrążonego, sękatego pnia drzewa jest idealną dekoracją wielkanocnego stołu.
Tradycyjnie, sękacz jest wypiekany na wielkim rożnie, gdzie ciasto powoli spływa, tworząc przypieczone „sęki”. Ręcznie tworzony wzór sprawia, że każdy „baumkuchen” ma swój indywidualny, niepowtarzalny urok. Nazwa pochodzi z Niemiec, z połączenia dwóch słów: „baum” – drzewo oraz „kuchen” – ciasto.
To wyjątkowo pracochłonne i smakowite ciasto możemy przygotować także w warunkach domowych, z powodzeniem używając do tego formy na babkę lub tortownicy. Wszystko zależy od naszej fantazji i upodobań. Udekorowany czekoladową polewa czy lukrem cytrynowym oczaruje gości swoją wykwintnością.
Kombinacja świeżych żółtek, dobrej jakości masła oraz mąki i cukru pozwala na uzyskanie unikalnego smaku sękacza. Na Podlasiu, gdzie jest zaliczany do wypieku tradycyjnego, stosuje się metodę powiększania sęków za pomocą migdałów. Dzięki temu można wyczarować coraz to ciekawsze wzory.
W przygotowaniu tego niezwykłego ciasta pomogą Wam przepisy, które łatwo wyszukacie poniżej.
To wyjątkowo pracochłonne i smakowite ciasto możemy przygotować także w warunkach domowych, z powodzeniem używając do tego formy na babkę lub tortownicy. Wszystko zależy od naszej fantazji i upodobań. Udekorowany czekoladową polewa czy lukrem cytrynowym oczaruje gości swoją wykwintnością.
Kombinacja świeżych żółtek, dobrej jakości masła oraz mąki i cukru pozwala na uzyskanie unikalnego smaku sękacza. Na Podlasiu, gdzie jest zaliczany do wypieku tradycyjnego, stosuje się metodę powiększania sęków za pomocą migdałów. Dzięki temu można wyczarować coraz to ciekawsze wzory.
W przygotowaniu tego niezwykłego ciasta pomogą Wam przepisy, które łatwo wyszukacie poniżej.